A fogantatástól...
.

2011. november 19., szombat

Rólunk

A héten voltunk manuális csípőszűrésen, jövőhéten ultrahangosra megyünk a Sotéra, a magánfinanszírozottra, 12ezer, amiben csípő-, koponya- és hasi ultrahang van.

Szintén a héten intéztük a hallásvizsgálatot - kórházban ugye nem sikerült bal fülre, ezért a zárójelentéssel kellett Sote fül-orr-gégére mennünk 6-8 hetesen. A doktornő mondta, hogy bal fülek rendben szoktak lenni :) És lőn, rendben is volt minden. Hordozóban maradt gyerek, csak a sapkát kellett róla levetni a vizsgálat miatt.

Mindkét helyen azonnal szólítottak minket a picivel, nem várattak, dicséretes. Egyébként csípőszűrésre a kerületi sztk-ban csak dec. második felére tudtak volna időpontot adni, pedig az egész nem haladta meg az 5 percet. Ráadásul ott sem lett volna uh. Hihetetlen, hogy valóban a szülés napján már érdemes bejelentkezni. Szerencsére a gyerekorvosunk tudott ajánlani rendelőt, ahol gyorsba megcsinálják, nincs hosszú várlista. Amúgy nem tudom, hogy máshol hogy van, de minket 3-4 hósan visszarendeltek kontrollra, mert a combján a hurkák nem voltak teljes szimmetriában. Javasolta a doktornő, hogy hason aludjon a baba, mert a feneke szépen lenyomja terpeszbe a baba lábát, ami jót tesz neki.

Natinak ráadásul van egy kis köldöksérve, annak is nagyon jó a hasonfekvés. Gyerekdokink mondta, hogy akár le is ragaszthatja, de különösképpen nem ajánlja, döntsük el mi. Nem kérünk leragasztást, azt olvastam, hogy eléggé megviseli a bőrüket. Viszont a nadrágja derekát ráhúzom a köldökre, hogy visszanyomja valamennyit. Mikor erősödik a hasizmuk, akkor szépen az visszamegy legtöbbször. DE figyelni kell, bár a kizáródás elég ritka, viszont előfordul.

Hasgörccsel szenved a gyerek 5. hetes korától, ezért tegnaptól bevezettem a napi 4-5x-i pocakmasszázst. A körzetből egy védőnő jön hozzánk hetente babamasszázst tanítani, jövőhéten lesz az utolsó foglalkozás. Nagyon bejön a gyereknek, teljesen kisimul, megnyugszik tőle. Persze ez csak akkor működik, ha nem éhes-szomjas-fázik és ilyenek. Ma pl. nem vártam kaja után elég időt, és a reggeli feltört a masszírozás végére, mint a gejzír... szegény gyerek. Aztán felöltöztetem és kezdődik minden elölről, azaz a hasfájás, de úgy látom, hogy sokkal enyhébb formában. Azonban még ez is sok. Szopinak is betesz, hogy fészkelődik, szenved... bár a szopi más tészta, van pótlás tápszer nálunk, majd erre is kitérek.

Esőztető hangjától mindig megnyugszik (peregnek a gyöngyök)... nekem is bejön.


Taj-kártya
2hete betelefonáltam már OEP-hez, mert nem érkezett meg a TAJ-kártyája a gyereknek. Tiszta szerencse, hogy utánajártam, mert az alkesz postás nem hagyott róla a ládában értesítőt, ugyanis OEP már 20-án postázta. Ha nem megyek a kártya után, másnap már visszaküldték volna "állambácsinak", a juttatások intézése jó egy hót csúszott volna emiatt. Na, a lényeg, hogy meglett, így feladhattam Államkincstárnak az Anyasági, valamint a CSaládi pótlék nyomtatványait kitöltve, doksik másolatát mellékelve. Postára adás napjától számítva 6napon belül már a teljes összeg a bankszámlámon volt! Ott Dolgoznak!!!

Natasa az 5. hetében eresztette meg az első mosolyt rám, tele szájjal belevigyorgott az arcomba. Úgy örültem. Egyre gyakrabban osztogatja a mosolyokat, főleg a játékainak.
Pedig a 30. napján nagyon figyeltem, a két tesója onnantól mosolygott, de Nati csak a hátam mögé az ablakra.


Baldachint szereltem az ágya fölé, mivel jön egy kis huzat a tetőablaknál. Így sokkal jobban alszik. Apropó, alvás: éjszaka már van 6egybefüggő óra, amit alvással tölt pár napja, úgyhogy remélem, ez már maradandó és meglesz az 9-10 óra is. Reggel 7 körül viszont ébresztő van, ahogy a család többi tagjának is.

A napirendből a tuti: 20.00-kor fürdés, 20.00-21.00 vacsora (szopi, tápi), aztán megy aludni. Este vagy felkel többször, vagy nem ;) Reggel 5-6 között ébred, eszik és onnantól 9-ig fent van, majd teljesen rapszódikus az evés-alvás, attól is függ, hogy épp megyünk-e valahova kocsival, mert ott végig alszik.
Este 6-tól 8-ig viszont igyekszem ébren tartani, hogy meglegyen az esti hajcsi rendesen és ne virrasszon nekem 10-11-ig ébren.

Szoptatás
Gyerkőc szeret cicin lenni, akár egész nap. Annyit szopizik csak, hogy a pillanatnyi éhségérzete ki legyen elégítve, ezért 10-30 percenként kér enni. Hiába ébresztgetem, meg piszkálgatom, cumizik a végén. Ezért van a tápival való hozzátáplálás. Elég fáradt vagyok ahhoz, hogy rendszeresen fejjek, ráadásul népes a család, nem csak a picivel foglalkozok, úgyhogy fele szopi, fele tápi és akkor kihúzza 3óránként az etetést, ráadásul este én is tudok pihenni valamennyit. Amúgy szoktam még neki babavizet is adni, erre külön cumisüveget tartok.

Szopi után
Amikor a hálónkban elalszik napközben és ott vagyok közvetlen mellette, mert mondjuk írok a laptopon, akkor a takarókból összetúrok neki egy "fészket", aludjon :)

Már alig várom a 4. hónapot, hogy legyen kóstoltatás, tutira fogja élvezni ő is, én is.

2011. november 11., péntek

Kórházasdi folytatás...

...
Vajúdóban szállásolták el a császáros kismamikat a műtét napján. Senki nem kapott homokzsákot a hasára... azt azért sajnáltam. Délután negyed órára megkaptuk a babát "ismerkedni".
6órás Natasa:


Másnap bevágtak minket a terhespatológiára, mivel a gyermekágyas osztályon nem volt hely. Közös mosdók a folyosón, cigerettázó pocakos nőcik, a wc-ben állt a szar, meg a füst. Még költözés előtt szóltam a nővérnek, hogy a dokim intézett nekem vip szobát, erre rám se nézett a nő, közölte, hogy "nem úgy van az ám".

Mentem kisbabáért etetni, kértem csecsemősöket, hogy fertőtlenítsék már el nekem a bimbóvédőt (saját fürdőre készültem, vagy legalábbis kórtermesre, ezért nem vittem csak mosogatószert). Erre közölték, hogy ők nem sterilizálnak semmit, 1000,-Ft a sterilizálós Aventes zacskó. Tehát gyereket otthagytam míg elmentem pénzért, mert patológiára nem tolhatod, megvettem tőlük a zacskót (20x használható), elmentem patológiára vízért, visszacaplattam gyerekágyra a mikróhoz, aztán a patológiára kiborítani a vizet a zacskóból, majd újra a csecsemősökhöz a babáért. Ott volt egy pindurka szoba, ahol lehetett szoptatni, abban volt sok szék. Még 24 óra sem telt el a műtétemtől, de gyalogoltam x kilométert, görnyedeztem egy zsúfolt szobában egy baromi rossz széken, és így esett az első etetés, azaz a próba. Hát hadnemondjam! Aztán visszavittem babát, majd felkerestem a szobám. Közölte a nővér, hogy most már ideje wc-re menni, különben mittoménmilyen gyógyszert adnak, hogy legyen széklet. Elmentem a fertőtlenítő cuccommal wc-t pucolni, használat előtt. Mire készlettem a suvickolással, a wc-deszka leesett a retekbe. Na, ekkor elszakadt a cérna, teljesen kiborultam. Jött a férjem, mentünk az osztályosnővérhez. Kiderült, hogy szobámat lenyúlta egy szülésznő, úgyhogy azt visszakaptam, mehettem.

Gyerekágyon egyébként nagyon aranyos volt az osztályos nővér (idősebb hölgy), megígérte, hogy amint felszabadul hely, szólnak nekünk. Így is történt, 1-2 órával felköltözésem után a csaszis társaim már mehettek is. 6ágy egy fürdővel, szerintem korrekt. Nekem sem lett volna vele bajom, de a patológiáraaa?! 

Végül 3éjszaka maradt a privát szobában, ahol elég jól éreztem magam egyedül, azaz én a babóval.

Natasa kapott légzésfigyelőt, amitől nagyon megijedtem, hisz csak úgy ott nem rakják gyerek alá. Mondta a gyermekorvos, hogy volt szívzöreje, ezért megelőzésképpen kapja, de minden nap meghallgatja benttartózkodás alatt. 3. napra elmúlt babánál. (Házi gyerekdokink mondta, hogy van valami ér a szívnél, ami szülés után záródik be, az szokott néha ilyen zörejt okozni... meg még pár súlyos dolog, de legtöbbször csak ennyi.) Hallásvizsgálatnál a bal fülénél nem tudták kiváltani a mittoménmit, ezért ellenőrzésre kell majd vinnünk (jövőhétre kaptam időpontot).

Baba besárgult eléggé péntekre, de még mindig határérték volt. Mondta a gyerekdoki, hogy mivel jól be vagyok ettől ijedve, tuti, hogy az én gyerekemmel lesz majd gond hétvégén, miután hazamentünk, úgyhogy maradjunk szombatig és péntek este berakják kék fény alá picúrt. Azt írta ki, hogy du. 5-12-ig, de negyed hétkor még mindig nem került fény alá. Vittem lefejt tejet 6-kor és 9-kor (nővérke etette)
9-es kép:

Másnap ellenőrzés, majd hazajöttünk.

Tesók imádják a mai napig Kishugit!

Nati a 3. hétre fehéredett ki - azaz akkor már majdnem jó.